Det Kongelige Teater. 18.01.25 – 28.02.25
Iscenesættelse og bearbejdelse: ANJA BEHRENS
Scenografi og kostumedesign: KARIN GILLE
Musik og lydunivers: EMIL ASSING HØYER
Lyddesign: JONAS VEST
Videodesign: RASMUS KREINER
Lysdesign: SÚNI JOENSEN
Oversættelse og tekst: SØREN R. FAUTH
Koreografi: ANJA BEHRENS i samarbejde med AMANCIO GONZALEZ, LUKAS HARTVIG-MOLLER, HILDE INGEBORG SANDVOLL, JESSICA LYALL
Cello: CÆCILIE TRIER
Fotograf: EMILIA THERESE
SCENEBLOG:
⭐⭐⭐⭐⭐
“[F]orestillingen på Skuespilhusets Store Scene viser sig som et fuldbyrdet Behrens værk, hvor Ibsens historie og grundtoner bevares, men hvor Anja Behrens’ sans for det voldsomme, det poetiske og det gennem koreograferede ikke fornægter sig, og derfor har iscenesat den vildeste PEER GYNT i mands minde.”
WEEKENDAVISEN:
“Lystløgneren Peer Gynt har fået døden i hælene i Det Kongelige Teaters nye opsætning af Ibsen-klassikeren. Det er dystert, delirisk og smukt at kigge på.”
KRISTELIGT DAGBLAD:
⭐⭐⭐⭐
“Behrens’ “Peer Gynt” er en fremstilling af Peers sidste time. Et dødsdelirium, en feberfantasi, hvor han til sit sidste åndedrag gennemlever sin livsrejse som en flugt i fortabelse og grænseoverskridende fantasteri og konfronteres med sine indbildninger, fantasier, sin afstumpethed og sine løgne om storhed.”
ISCENE:
⭐⭐⭐⭐⭐
“Det er både opmuntrende og rørende at se kunstarterne forenet i et fælles værk, som appellerer bredt til publikum. Forestillingen skal lige sætte sig, men selv det usikre bliver en effekt i sig selv. Engagementet smitter af på publikum og får magien til at strømme generøst ud over scenekanten, hvis man tør åbne sig for den.”
KULTURINFORMATION:
⭐⭐⭐⭐⭐
“En ting er sikkert, hvis publikum tror de skal ind og se en Peer Gynt som de kender den, kan de godt tro om igen. De fleste ligheder fra tidligere senromantiske opsætninger er ikke eksisterende her, og der er helt ny musik. Det er et vildt eksperiment at gendigte en udødelig klassiker som Peer Gynt, men det er ikke mindre end det, der sker i denne opsætning.”
UNGT TEATERBLOD:
⭐⭐⭐⭐
“Behrens’ version af Peer Gynt er er en ny og moderne opsætning af Ibsens klassiker. Dansen og skuespillet smelter fornemt sammen, og vi får en fysisk stærk og smuk fortælling, der sætter fokus på slutningen af Peers liv.”
ISCENE:
⭐⭐⭐⭐⭐
“Det kunstneriske hold i denne moderne version af Peer Gynt har truffet et klart valg om at ville dissekere magtbegær – “det gyntske selv.” Det er der kommet en grum, rørende og smuk forestilling ud af, ikke mindst båret af Patrick Baurichters fremragende portræt af mennesket Peer. Det er en kerneboring ned i en klassiker, hvor færre ord får større opmærksomhed i en mesterlig orkestrering af et menneskes følelsesliv i billede, musik, ord og krop.”
SCENEKANTEN:
⭐⭐⭐⭐⭐
“Forestillingen holder sig til kernetematikkerne om den menneskelige psykes evne til at fortrænge svære følelser – lige indtil de uundgåeligt bryder op til overfladen. Det er, efter min opfattelse, et meget vellykket greb. Vi tvinges ikke gennem hele digtets oprindelige handling, men får i stedet lov til at dvæle ved dets tematiske essens.”
DET SKU’ DU SE:
⭐⭐⭐⭐
I Anja Behrens’ bearbejdelse og dybt syrede iscenesættelse trænger vi ind i Peers underbevidsthed, hvor fragmenter af protagonistens livshistorie vækkes til live, og fortrængningerne vælter ud i vanvittige tableauer og kompakt dialog. Resultatet er pauseløse 1 time og 22 minutters overvældende, fysisk teater der på én gang er ekskluderende dunkelt og dragende i sit voldsomme, ekstemporerede udtryk.
POV INTERNATIONAL:
“Denne forestilling er et nyt bud på en fortolkning af Peer Gynt. Jeg synes, Anja Behrens’ bud er vedkommende og interessant. Og med en slutning – som man selv må gå ind og se – rammer hun en Peer Gynt, der er på evig flugt i tankernes labyrint, i evige kampe med indre konflikter, på evig jagt efter sin identitet.Hun rammer en Peer Gynt, som er et menneske i 2025, i en verden, hvor eskapisme, virkelighed, ansvar og egoisme hele tiden mødes af individets rolle i forhold til samfundet.”
POLITIKEN:
⭐⭐⭐⭐⭐
“I halvanden time sidder man som forhekset af stangliderlige shibaritrolde, incestuøse tungekys og techdystopiske habitfascister. Det Kongeliges opsætning af ‘Peer Gynt’ er modbydelig på den helt rigtige måde.”
INFORMATION:
“Henrik Ibsen bliver til vellykket komprimeret kropsteater med Patrick Baurichter som en fysisk stærk Peer Gynt og med Karen-Lise Mynsters rå Mor Aase – og forfulgt af Døden på gedebukketåspidser i Skuespilhuset.”
SETPAASCENEN:
⭐⭐⭐⭐⭐
“’Peer Gynt på store scene i Skuespilhuset er vildt fabulerende teater, der går ind i det Gyntske mørke sammen med os. Det skyller henover os i mørkebølger og stiller spørgsmål om, hvad der egentlig er virkelighed, og hvad det egentlig er, man efterlader hos andre mennesker. Behrens’ radikale fortolkning er vildt forfriskende og vildt udfordrende på én og samme tid.”
VI ELSKER SERIER:
⭐⭐⭐⭐⭐
“At den nyligt afdøde mesterinstruktør David Lynch har sat et kæmpe visuelt og kunstnerisk aftryk på kulturen i vesten, hersker der ingen tvivl om. Men jeg havde ikke regnet med at skulle konfronteres med dette aftryk, da jeg satte mig i salen på den store scene i skuespilhuset.”
KULTURBUNKEREN:
⭐⭐⭐⭐
“Du skal gå ind og se Peer Gynt på Store Scene i Skuespilhuset, hvis du gerne vil udfordres, har tid, og ikke mindst overskud til at gruble over den buffet, en andens storhedsvanvid kan give af tanker og refleksion over egne og andres handlinger. Du får ikke meget forærende og skal være klar til at stole på egne betragtninger og spejlinger. Men er du klar på dette, venter der en stor oplevelse.”
ATLAS:
“Nådesløst, kompromisløst, gennemført […] ‘Peer Gynt’ på Det Kongelige Teater er blevet til et ekspressionistisk sensorium, hvor det romantiske eventyrdrømmeri lader livet for en afgrundsdyb nihilisme med døden som en konstant trippende medpassager.”