Aarhus Teater. 01.09.22 – 28.09.22

Iscenesættelse: ANJA BEHRENS
Forfatter: LARS VON TRIER
Oversættelse: SONJA FERDINAND
Scenografi og kostumedesign: IDA GRARUP
Musik: SØS GUNVER RYBERG
Lysdesign: TURPIN DJURHUUS
Lyddesign: KIM ENGELBREDT

Medvirkende: RIKKE LYLLOFF, METTE DØSSING, JESPER LOHMANN, HANNE WINDFELD, MATHIAS RAHBÆK, CHRISTIAN HETLAND, KJARTAN HANSEN, EMIL BUSK JENSEN

Desuden medvirker: AXEL NYMARK / KARL VALDEMAR ASDAHLKIM CHRISTIN BORCHARDT, RIKKE CASSØE, RIKKE NØRGAARD CHRISTENSEN, PER MELDGAARD LAURSEN, MIKKEL CHRISTIAN EGELUND, BENJAMIN HVIID LARSEN, INGEBORG MATE HOLM, IDA MATHIASSEN

Fotograf: EMILIA THERESE

WEEKENDAVISEN:
“Anja Behrens har med sit hold iscenesat en dragende mørk, men æstetisk lysende forestilling. Den virker fortryllende i sine hvide, sorte, guld og lyseblå nuancer. Det er som at være i is. Det glimter koldt i et dystopisk lydlandskab, der indimellem blusser op i skærende og isnende musik i et foruroligende og smukt univers. Det er sådan, melankoli er: foruroligende og smuk på én og samme tid. Melankolien er uhåndgribelig og umulig at gribe med ord, og derfor må det visuelle træde frem. Alle elementer er undergangsbetonede og afstemt med hinanden. […] Man kan tale om virkemidler og tekst, skuespilpræstationer, dramaturgi og så videre, men uanset hvor fyldestgørende beskrivelserne er, kan magien, der opstår i Melancholia, ikke forklares. Den er som melankolien noget komplet uhåndgribeligt. Den kan dog peges på, og det bliver den gennem stykkets visuelle kraft. Her danner de enkelte dele mere end det, de er tilsammen. Her tages man med ind i et helt andet rum end det hverdagslige i en gådefuld, næsten hypnotiserende forestilling.”

INFORMATION:
“Aarhus Teaters tætbarberede udgave af Lars von Triers film ’Melancholia’ omsættes fint til teaterscenen, båret oppe af intense visuelle scenebilleder, der danser i en sortklædt undergangsscenografi.”

AARHUS STIFTSTIDENDE:
⭐⭐⭐⭐⭐
“I Anja Behrens’ interessante emotions-intense teateropsætning af ”Melancholia” mærker man lige fra begyndelsen, at noget aldeles frygteligt vil ske.”

POLITIKEN:
⭐⭐⭐⭐
“Aarhus Teaters version af Lars von Triers ’Melancholia’ er skarp på den visuelle iscenesættelse af depression og dommedag”.

JYLLANDS-POSTEN:
⭐⭐⭐⭐
Melancholia er en tankevækkende forestilling, hvor det sælsomme visuelle univers, det dominerende lydbillede og fortællingen tilsammen giver et sigende, men ubehageligt indblik i et sind præget af mørke. Flot iscenesat, men ganske hårdt at se på.”

SCENEBLOG:
⭐⭐⭐⭐⭐
“Lars von Triers tvetydige, og til tider maniske tilgang til kvindekønnet, bliver i instruktør Anja Behrens hænder taget i forsvar – men også besvaret ganske entydigt; det er kvinderne der er stærkest når verden crasher. […] Forestillingen MELANCHOLIA på Scala er en super flot iscenesættelse af Lars von Triers film af samme navn, og i Ida Grarups bevidst uhyggeligt distancerende scenografi, svinger Anja Behrens suverænt taktstokken over de gode skuespillere i Aarhus Teaters ensemble.”

CPH CULTURE:
⭐⭐⭐⭐⭐
“Lars von Trier oplevede selv verdens undergang som en forløsning, og den følelse får Anja Behrens også formidlet til os. Da lyset i salen går op i efter forestillingen, konstaterer man med en vis lettelse, at publikum i salen i al fald overlevede.”

DEN 4. VÆG:
“Anja Behrens iscenesættelse af Lars von Triers værk er bemærkelsesværdigt tæt på sit forlag i stemning og skønhed, og det kan jeg kun bifalde, for det er noget af en præstation”.

UNGT TEATERBLOD:
⭐⭐⭐⭐
“Ikke bare er de sceniske virkemidler en fornøjelse at beskue stykket igennem, men de fungerer også som dramaturgiske rekvisitter, hvilket skaber et nydeligt forhold mellem karaktererne og deres omskiftelige omgivelser.”

ÅRHUS KULTURNYT:
⭐⭐⭐⭐
“Se ‘Melancholia’ på Aarhus Teater. Det er teater som gør os stærkere.”